Considerat noul geniu al muziciii hip-hop.

Kanye West

Kanye West (Kanye Omari West) este unul dintre cei mai de succes producatori si rapperi americani. Cu hituri precum“Jesus Walks” sau “Diamonds from Sierra Leone” a cucerit lumea intreaga si nu pare sa se opreasca aici.

Nascut pe 8 iunie 1977 in Atlanta, Georgia, Kanye a debutat la varsta de 19 ani. In timp ce mergea la scoala, Kanye producea melodii pentru artisti locali. Cum munca lui s-a concretizat in hit dupa hit, talentul sau de producator a fost rapid recunoscut de catre breasla. De atunci si pana in prezent a produs piese pentru nume consacrate la nivel mondial din hip-hop si R&B. Printre acestea se numara: Jay-Z, Common, Mobb Deep, Jermaine Dupri, The Game, Alicia Keys, Janet Jackson, Eminem și John Legend.

Piesele lui West au fost incluse in featuring-uri agresive pe celebrul album Blueprint a lui Jay-Z, lansat pe 11 septembrie 2001. Munca sa a fost inclusa in piesa de rezistenta “Izzo (H.O.V.A)” si in “diss-ul” impotriva lui Nas si a celor de la Mobb Deep (“Takeover”). In mod ironic, West a lucrat cu Nas si Mobb Deep, dupa lansarea piesei respective. Cu toate acestea, West a devenit in scurt timp un nume important cand venea vorba de producatori insa nu reusea sa semneze un contract pentru a-si lansa un album propriu. Jay-Z a recunoscut ca Roc-A-Fella nu a fost la început dispusa sa il sprijine pe Kanye West ca rapper, considerand ca el era in principal un producator. Multe companii l-au refuzat deoarece el nu era imaginea “tipica” de artist hip-hop. Se considera ca West, neavand imaginea de “strada-cartier”, nu putea aduce vanzari, nu putea cuceri piata.

Pe 23 octombrie 2002, Kanye a fost implicat intr-un accident de masina, dupa ce adormise la volan, in timp ce se indrepta spre casa. Accidentul l-a inspirat pentru primul sau single, “Through the Wire”.

Muzica produsa de Kanye West are deja un stil propriu. In cantece se regasesc, de multe ori, sample-uri vocale inalte (din melodii soul, de regula), acompaniate de propriile instrumente. Si pentru ca a venit vorba de instrumente, artistul se descurca de minune cu percutia, clapele, sampler-ul si cu sintetizatorul.

In toti cei 35 de ani de viata ai artistului, iubirea de muzica si de Dumnezeu a primat. In nenumarate randuri, Kanye si-a declarat credinta puternica in Cel de Sus, iar acest lucru s-a vazut si in piesele sale. Familia ocupa si ea un loc important in viata rapper-ului. Chiar daca parintii lui au divortat cand el avea doar 11 ani, Kanye tine la familia sa. Dovada ca mama ii este mereu alaturi, fiindu-i manager. Pana in prezent, rapper-ul cu sase premii Grammy la activ, a lansat sase albume de studio, toate sub egida Def Jam si Roc-A-Fella. Acestea sunt: “The College Dropout” – 2004, “Late Registration” – 2005, “Graduation” – 2007,“808s & Heartbreak” – 2008, “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”– 2010 si “Watch The Throne” feat. Jay- Z – 2011.

Comments

comments

citește mai departe

Albume și melodii Kanye West